Pirgos News

Τρίτη, 15 Απριλίου 2014

Στη Πάτρα ο Τσίπρας [Photos - Video]


Στην Πάτρα βρίσκεται σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Πριν από λίγη ώρα έφτασε στην Αγορά «Αργύρη» όπου...
θα μιλήσει στο πλαίσιο κομματικής εκδήλωσης για την παρουσίαση των θέσεων της ΡΑΠ – «Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη» για την άναπτυξη και τις υποδομές της Πάτρας.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας με την Αντίσταση Πολιτών Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκαν ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Βασίλης Χατζηλάμπρου, ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Σπαρτινός και η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα Μαρία Κανελλοπούλου. Μετά την Πάτρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο Μεσολόγγι και στις 8 το βράδυ ομιλία στο Αγρίνιο.

Στην αίθουσα βρίσκονται εκτός απο κομματικά στελέχη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εκδήλωση αναμένεται να τονιστούν απο τον κ. Σπαρτινό τα εξής:

Οι επιπτώσεις από την κρίση και τα Μνημόνια στην Πάτρα

Η Πάτρα έχει βιώσει πολύ πριν από τα Μνημόνια μια ραγδαία αποβιομηχάνιση που έστειλε στην ανεργία σημαντικά ποσοστά εργαζομένων με ιδιαίτερη εμπειρία και τεχνογνωσία σε συγκεκριμένους κλάδους παραγωγής. Τα Μνημόνια ήρθαν τη στιγμή που η πόλη είχε ανάγκη ενός νέου αναπτυξιακού σχεδίου. Η σειρά των κλειστών μαγαζιών στο κέντρο και τις συνοικίες της είναι αντανάκλαση του παραγωγικού και οικονομικού μαρασμού της.

Έχουμε περάσει από την κοινωνία των 2/3 στην κοινωνία του 1/3. Η κοινωνική πολιτική ενός κράτους πρόνοιας σε εποχές ευημερίας είναι ανεπαρκές μοντέλο για τη σημερινή κατάσταση. Πρέπει να βγάλουμε τους αποκλεισμένους στο προσκήνιο, ώστε να γίνουν οι ίδιοι τα υποκείμενα της Ιστορίας.

Ο δήμος της Πάτρας έχει υποχρέωση να ενισχύσει τις δικές του κοινωνικές δομές, να στηρίξει κάθε προσπάθεια που έχει γεννηθεί από συλλογικότητες της πόλης και να συνεργαστεί μαζί τους. Να αξιοποιήσει τη σημαντική δημοτική περιουσία για σκοπούς στήριξης εγχειρημάτων κοινωνικής αλληλεγγύης, προαγωγής της ερασιτεχνικής πολιτιστικής δημιουργίας.

Τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης

Ο νυν δήμαρχος- διολίσθησε σταθερά σε επιλογές αντίθετες με τις προγραμματικές του δεσμεύσεις, υποταγμένες πλήρως στις κυβερνητικές, μνημονιακές επιλογές, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπου αποδέχθηκε πλήρως τις κυβερνητικές εντολές για την κατασκευή και λειτουργία των περιβόητου εργοστασίου που ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος διαχείρισης, επιβαρύνει το περιβάλλον και δημιουργεί αντικίνητρο στην προσέγγιση που στοχεύει στην τελική διάθεση υπολειμμάτων και όχι σύμμεικτων απορριμμάτων. Έριξε σε μαρασμό τα διαμερίσματα, δεν ενεργοποίησε τους πολίτες, ήταν παρατηρητής σε όλες τις κοινωνικές διεκδικήσεις.

Δεν έδειξε λογική αντιπαράθεσης με επιχειρηματικά συμφέροντα που εποφθαλμιούν δημόσιο χώρο και πηγές πλούτου που διαθέτουν η πόλη και η περιοχή: στη διαχείριση των απορριμμάτων, στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, στην απειλούμενη ιδιωτικοποίηση διαχείρισης των νερών του Πείρου – Παραπείρου. Έφτασε ακόμα – σε μια έξαρση αυταρχισμού – να χτίσει την πόρτα του παλαιού Παραρτήματος του Πανεπιστημίου, χώρου ιστορικής μνήμης των αγώνων κατά της χούντας.

Πρόταση της ΡΑΠ για την οριστική παραχωρήση του θαλάσσιου μέτωπου της πόλης στο δήμο

Η ιστορία παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου της πόλης στον Δήμο είναι μια υπόθεση χονδροειδούς εμπαιγμού των δημοτών της.

Ενώ πριν από λίγο καιρό υπογράφτηκε προσωρινή παραχώρηση στο δήμο ενός μετώπου 3.500 μέτρων με επίκεντρο το παλιό λιμάνι, πρόσφατα ο κ. Βαρβιτσιώτης ανακοίνωσε ότι τελικά αυτή θα συρρικνωθεί στα… 350 μέτρα. Το υπόλοιπο θα «αξιοποιηθεί» από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η παράταξη ζητά να οργανωθεί από το δημοτικό συμβούλιο δημοψήφισμα για τη μετατροπή της προσωρινής παραχώρησης σε οριστική. Θεωρεί ότι δεν είναι μόνο οι κυβερνητικές επιλογές που θέλουν να αποκόψουν το άνοιγμα της πόλης προς τη φυσική της θαλάσσια διέξοδο, αλλά και τοπικά συμφέροντα που καραδοκούν να κερδοσκοπήσουν.

Το θαλάσσιο μέτωπο πρέπει να αποδοθεί στους πολίτες ως χώρος αναψυχής, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, κοινωνικής συνεύρεσης και για εγκαταστάσεις του δήμου με ήπιες χρήσεις.

Η ενοποίηση του θαλάσσιου μετώπου με το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης θα αλλάξει την όψη και τη λειτουργία της κάνοντάς την ανθρώπινη και φιλική για τους κατοίκους της και ελκυστική για τους φιλοξενούμενούς της.

Το ιστορικό παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου της πόλης στον Δήμο

Τον Οκτώβριο του 2010 υπογράφηκε Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Πατρέων και ΟΛΠΑ ΑΕ. σε εφαρμογή εντολής του τότε πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου. Στο Πρωτόκολλο αυτό οριοθετείται με χάρτες και λεπτομερή περιγραφή η προς παραχώρηση στον Δήμο Πατρέων παραλιακή ζώνη, η οποία εκτείνεται μεταξύ των εκβολών των ποταμών Διακονιάρη και Μειλίχου. Η μόνη μνεία/αίρεση, είναι, οι δύο βόρειες λιμενολεκάνες του παλιού λιμανιού, να παραμείνουν στη χρήση του ΟΛΠΑ και να αποδοθούν μετά την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης του νέου λιμανιού. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Πρωτοκόλλου, ήταν δίμηνο, δηλαδή μέχρι 31/12/2010.

Μετά από σημαντική καθυστέρηση υλοποίησης των συμφωνηθέντων, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων επισκέφθηκε τον τότε αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο, ο οποίος έδωσε επί τόπου προφορικές και γραπτές εντολές υλοποίησης του Πρωτοκόλλου και λίγες μέρες μετά υπογράφηκε η Σύμβαση Προσωρινής Παραχώρησης, στις 24 Ιανουαρίου 2012, μεταξύ Δήμου Πατρέων και ΟΛΠΑ ΑΕ. Στη Σύμβαση αυτή περιλαμβάνονται αυτούσια όσα προέβλεπε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας και βρίσκεται σε απόλυτη ισχύ.

Με το υπ αριθ. 485/20-12-2011 έγγραφο-εντολή του τότε αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης κ. Βενιζέλου προς τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Κληροδοτημάτων, το ΤΑΙΠΕΔ, και τον ΟΛΠΑ Α.Ε. η συγκεκριμένη ζώνη εξαιρείται από οποιαδήποτε άλλη αξιοποίησή της. Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος δεσμεύθηκε για την εντός δύο μηνών πραγματοποίηση της οριστικής παραχώρησης.

Αντί να γίνει η οριστική παραχώρηση στο δήμο η κυβέρνηση παραχωρεί το λιμάνι στο ΤΑΙΠΕΔ

Το χαρτοφυλάκιο του Ελληνικού Κράτους που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει 12 λιμάνια μεταξύ των οποίων και αυτό της Πάτρας. Το Ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης του πλέον αρμόδιου τρόπου αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου των λιμανιών μέσω της δημιουργίας ομάδων λιμένων που μετέπειτα θα αποκρατικοποιηθούν μέσω μιας σειράς συναλλαγών. Έχουν οριστεί ως οικονομικοί σύμβουλοι αποκρατικοποίησης η Morgan Stanley και η Τράπεζα Πειραιώς.

patratora.gr

Tags: ,

0 Απαντήσεις στο “Στη Πάτρα ο Τσίπρας [Photos - Video]”

Δημοσίευση σχολίου

© 2016 Pirgos News. All rights reserved.