Pirgos News

Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014

Την Αμφίπολη επισκέφθηκε στέλεχος του Διεθνούς Ιδρύματος Μέγας Αλέξανδρος Νέας Υόρκης [video]


Του Γιώργου Ροδάκογλου

Τις ανασκαφές της Αμφίπολης παρακολουθεί στενά το Διεθνές Ίδρυμα Μέγας Αλέξανδρος που...
ιδρύθηκε από όλες τις Παμμακεδονικές Οργανώσεις του κόσμου και εδρεύει στην Νέα Υόρκη.

Η ινγκόκνιτο επίσκεψη του αντιπροέδρου της εκτελεστικής γραμματείας, του ιδρύματος στο λόφο Καστά ήταν τόσο διακριτική που θα περνούσε απαρατήρητη εάν δεν γινόταν αντιληπτή από τα βλέμματα δημοσιογράφων. Ο Επαμινώνδας Φαχαντίδης , ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ έγινε το επίκεντρο της συζήτησης καθώς όλοι του έθεταν ερωτήματα ενώ παράλληλα του εξέφραζαν την επιθυμία τους, οι αποκαλύψεις να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των Ελλήνων.


Ο κύριος Φαχαντίδης βρέθηκε ιδιωτικά με τη σύζυγο του στην Μεσολακκιά για να διαπιστώσει -όπως είπε -το μέγεθος της ανασκαφής που κατά τον ίδιον -λόγω μεγέθους του Μακεδονικού τάφου- είναι μοναδική σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Εμφανώς ενημερωμένος για την πορεία του ανασκαφικού έργου συζήτησε με τους τουρίστες και αναφέρθηκε στις προεκτάσεις που θα έχουν τα σπουδαία ευρήματα σε εθνικό επίπεδο. Λίγη ώρα αργότερα σε ιδιωτικό τραπέζι παρουσία τεσσάρων δημοσιογράφων εξέφρασε την επιθυμία του, οι ανακοινώσεις των ανασκαφικών ερευνών-όποιες και εάν είναι αυτές- να γίνουν από του χώρους του Διεθνούς Ιδρύματος Μέγας Αλέξανδρος , και το αιτιολόγησε προτάσσοντας το γεγονός ότι το Ίδρυμα Μέγας Αλέξανδρος ιδρύθηκε από όλες τις Παμμακεδονικές οργανώσεις της Ελληνικής Ομογένειας ανά τον κόσμο. Επιβεβαίωσε επίσης ότι οι 'Ελληνες Ομογενείς ενημερώνονται από την πρώτη στιγμή για το περιεχόμενο των ανταποκρίσεων των απεσταλμένων δημοσιογράφων στην Μεσολακκιά αλλά και μέσω των πληροφοριών που δίδονται από συνεργάτες διαφόρων υπηρεσιών.

«Είναι φυσικό, για κάθε Έλληνα που έχει ελάχιστη εθνική συνείδηση να αποτελεί συγκίνηση αυτό το γεγονός διότι τα σπλάχνα της Μακεδονικής γής επιβεβαιώνουν την ιστορία-δήλωσε ερώτηση του Τhousandnws.gr και υπογράμμισε- Νομίζω ότι η περίοδος αυτή και η εποχή μας έχει την αναγκαιότητα να επιβεβαιώσει αυτό το πράγμα σε κάποιους οι οποίοι το αμφισβητούν ή διεκδικούν το όνομα της Μακεδονίας αλλά και την περιοχή. Η περιοχή αυτή από αρχαιότατων χρόνων είναι ελληνική. Μας συγκινεί ιδιαιτέρα το γεγονός αυτό διότι ακόμα περιμένουμε την τελική γνώμη ,απόφαση των αρχαιολόγων αλλά οπωσδήποτε βρισκόμαστε προς ενός αξιόλογου αρχαιολογικού ευρήματος το οποίο θα αποτελέσει μια ισχυρή ψηφίδα μπροστά στο όλο παζλ της περιοχής και της ιστορίας μας»Ο κύριος Φαχταντίδης μιλώντας για το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Μνημείου Αλεξάνδρου είπε ότι είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο ιδρύθηκε το 1992 με την πρόθυμη συμβολή των Παμμακεδονικών Οργανώσεων όλου του κόσμου . Διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο στην Αμερική, με έδρα τη Νέα Υόρκη. και 9μελή Εκτελεστική Γραμματεία στην Ελλάδα με έδρα το Λιτόχωρο.

«Εμείς οι Μακεδόνες είτε ζούμε στην Ελλάδα ή έχουμε μεταναστεύσει σε άλλες χώρες μοιραζόμαστε ένα κοινό δεσμό: την αγάπη για τον τόπο καταγωγής μας τη Μακεδονία, αγάπη για την ιστορία και τον πολιτισμό μας, ιδιαίτερα δε για τον πολιτισμό που μετέφερε ο Μέγας Αλέξανδρος σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Για το λόγο αυτό οι Μακεδόνες στο εξωτερικό έχουν δημιουργήσει ένα Διεθνές Ίδρυμα στη Νέα Υόρκη και έχουν αναγείρει ένα υπέροχο κτίριο στους πρόποδες του βουνού».

Πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής του Ιδρύματος και Συντονίστρια της Επιτροπής Παμμακεδονικών Ενώσεων της Υφηλίου είναι η Νίνα Γκατζούλη.

Tags: , , , , , , , ,

0 Απαντήσεις στο “Την Αμφίπολη επισκέφθηκε στέλεχος του Διεθνούς Ιδρύματος Μέγας Αλέξανδρος Νέας Υόρκης [video]”

Δημοσίευση σχολίου

© 2016 Pirgos News. All rights reserved.