Pirgos News

Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014

Tα «κλουβιά» του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών και το ρεπορτάζ του BBC


Ένα «ωμό» και ιδιαίτερα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δημοσιεύει το BBC σχετικά με το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών και τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών που φιλοξενούνται εκεί.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για άθλιες συνθήκες φιλοξενίας των παιδιών με νοητική στέρηση, τα οποία περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κλεισμένα σε ξύλινα «κλουβιά».

Όπως αναφέρεται, η διοίκηση του κέντρου περίθαλψης αποφάσισε ότι ήταν αδύνατη η προστασία των παιδιών λόγω του ελλιπούς προσωπικού, για αυτό ως λύση προκρίθηκε η κατασκευή αυτών των ξύλινων «κλουβιών». Ωστόσο, η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη είχε χαρακτηρίσει τα κλουβιά και κάθε πρακτική μακροχρόνιου περιορισμού των παιδιών «ξεκάθαρα παράνομη» πρακτική, «σε απευθείας αντιδιαστολή με την υποχρέωση σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η έκθεση καλούσε την κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε βήματα διόρθωσης της κατάστασης, ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC οι αλλαγές ήταν μόνο επιφανειακές. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι κάποιες από τις ξύλινες μπάρες έχουν βαφτεί και ότι έχει δημιουργηθεί μία περιοχή με παιχνίδια, αλλά και εκεί ακόμα δεν υπάρχει κάποιος να μιλά με τα παιδιά, τα οποία «κάθονται μόνα στο δωμάτιο πάνω σε πλαστικά χαλάκια και κουνιούνται μπρος-πίσω χαζεύοντας τους τοίχους, ενώ ένας υπάλληλος παρακολουθεί από την πόρτα».

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται καθώς και οι αναφορές στο μειωμένο προσωπικό αφορούν την προ πενταετίας κατάσταση και όχι την τωρινή. 

Οπως μετέφερε στο patrisnews.com πηγή μέσα από το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών, τα τελευταία χρόνια η κατάσταση είναι σαφέστατα βελτιωμένη, χωρίς όμως να χαρακτηρίζεται ιδανική.
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν βελτιωθεί, ενώ υπάρχει θέρμανση με αέριο.
Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για την εγκατάσταση συστήματος γεωθερμίας.
Το προσωπικό αριθμεί συνολικά 71 άτομα, εκ των οποίων τα 32 απαρτίζουν το νοσηλευτικό προσωπικό.
Ωστόσο, όπως τόνισε η πρόεδρος Γεωργία Τσουκαλά στο patrisnews.com, «για να λειτουργεί αξιοπρεπώς το ίδρυμα, χρειαζόμαστε 163 άτομα. Παράλληλα μας λείπουν ειδικότητες όπως του φυσιοθεραπευτή, καθώς και του κοινωνικού λειτουργού, λόγω συνταξιοδότησης».Όσον αφορά τα ξύλινα «κλουβιά», η κ.Τσουκαλά αλλά και πηγές του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών επισημαίνουν πως έχουν δημιουργηθεί με τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών ως λύση ανάγκης.
«Οτιδήποτε γίνεται έχει πάντοτε σε συνεργασία και με τη συγκατάθεση και τη σύμφωνη γνώμη του ιατρικού προσωπικού. Δεν είναι αυτό που θέλουμε για τα παιδιά, αλλά το προσωπικό παρότι έχει αυξηθεί δεν είναι επαρκές σε όλες τις βάρδιες, ειδικά τις νυχτερινές ώρες» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος.
Σε σύντομο διάστημα, το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών αναμένεται να αποκτήσει και softroom (δωμάτιο με πουφ με αισθητική παιδότοπου), ενώ η διοίκηση περιμένει απάντηση για το ενδεχόμενο ενίσχυσης με προσωπικό.Το σοβαρότερο πρόβλημα που ταλαιπωρούσε γραφειοκρατικά το ίδρυμα είναι το γεγονος ότι είχε γίνει «μπαλάκι» μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Εργασίας, με συνέπεια να είναι μετέωρο και οι υπεύθυνοι να μην ξέρουν πού να απευθυνθούν.
Πλέον, σύμφωνα με την κ.Τσουκαλά, ανήκει στο υπουργείο Εργασίας, «γεγονός που δεν μας βοηθά διότι λόγω των θεραπευτικών αναγκών χρειάζεται συνεχής συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και η διαδικασία είναι χρονοβόρα, κάτι που όταν έχει να κάνει με παιδιά, είναι ακόμα σοβαρότερο».
Όπως τόνισε άλλωστε και στο ρεπορτάζ του BBC ο ιατρός του ιδρύματος, Γιώργος Γώτης, «το κέντρο περίθαλψης ένα από τα καλύτερα ιδρύματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Τα ακριβά κρεβάτια με τα ειδικά κλουβιά κατασκευάστηκαν για να προφυλάσσουν τα παιδιά από αυτοτραυματισμούς, με το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό».

Tags:

0 Απαντήσεις στο “Tα «κλουβιά» του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών και το ρεπορτάζ του BBC”

Δημοσίευση σχολίου

© 2016 Pirgos News. All rights reserved.